Allianz: De 7 trends die ingenieurs- en bouwprojecten groter en duurder maken dan ooit

Persbericht | 20. Augustus 2019 | Johannesburg/Londen/München/New York/Parijs/São Paulo/Singapore
  • Projecten worden steeds complexer, kunnen tientallen jaren duren en zijn miljarden waard.
  • Incidenten met brand en explosies zijn de duurste schades wereldwijd. Claims rond defecte producten en bedrijfsschade nemen toe. Zorg rond handelsgeschillen stijgt.
  • Nieuwe technologie zoals drones, satellietbeelden en laserscanning wordt gebruikt om risico's, oorzaak van schade en claims sneller te identificeren.

Grote bouwprojecten zijn de afgelopen decennia onherkenbaar veranderd. Of het nu een luchthaven of een energiecentrale gaat, sites zijn nu veel groter, complexer en duurder, wat betekent dat er meer op het spel staat als er iets misgaat.

Een analyse door  Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) van meer dan 13.000 claims binnen engineering gedurende de laatste 5 jaar heeft 7 grote trends blootgelegd die u in het volledige rapport kan nalezen.

Bouwplaatsen zijn tegenwoordig veel groter dan in het verleden en projecten kunnen vele jaren duren. “Als gevolg hiervan zijn de verzekerde bedragen nu veel groter - projecten met een waarde van € 5 miljard tot € 10 miljard zijn niet ongebruikelijk, wat betekent dat claims in de tientallen miljoenen dollars kunnen liggen,” zegt Raymond Hogendoorn, Global Head Property en Engineering Claims bij AGCS. 
Top causes of Engineering claims
Nature catastrofes staan ook op nummer 1 als grootste zorg in onze Allianz Risk Barometer 2019 [1].
Defecte producten zijn de grootste bron van claims naar frequentie en de tweede grootste naar ernst.
Top causes of Engineering claims
Top causes of Engineering claims
In het verleden zou een luchthaven of een elektriciteitscentrale hoogstwaarschijnlijk zijn gebouwd door een nationale aannemer met lokale leveranciers. Tegenwoordig is het waarschijnlijker dat meerdere partijen betrokken zijn bij machines, apparatuur en andere componenten die worden gekocht en vervoerd vanuit de hele wereld.
Bouw- en ingenieursbedrijfven hebben bedrijfsschade (BI) gerangschikt als de op één na meest risicovolle in de sector Allianz Risk Barometer 2019.
Top causes of Engineering claims
Top causes of Engineering claims
Grote bouwprojecten kunnen vijf tot tien jaar duren en er zijn aannemers en leveranciers uit de hele wereld bij betrokken, waardoor ze kwetsbaar zijn voor sancties en handelsgeschillen.
Naarmate de vraag naar groene energie is toegenomen, zijn zonne- en windprojecten groter geworden, de locaties verder afgelegen en de windturbines veel groter. Offshore wind kan een grote uitdaging zijn omdat turbines moeilijk toegankelijk zijn.
Top causes of Engineering claims
Top causes of Engineering claims
AGCS heeft onlangs drones, laserscanning en computermodellen gebruikt om de oorzaak van een machine-explosie op een ontoegankelijke locatie te bepalen.
[1] The Allianz Risk Barometer surveys more than 2,400 global risk experts about the major threats to their business.

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) is een aan Allianz Group verbonden risicodrager voor corporate en specialty verzekeringen. AGCS biedt verzekeringsoplossingen en risk consultancy op alle gebieden van specialty, alternative risk transfer en corporate business: Marine, Aviation (incl. Space), Energy, Engineering, Financial Lines (incl. D&O), Liability en Property evenals internationale verzekeringsprogramma’s.

Wereldwijd heeft AGCS kantoren in 33 landen en opereert AGCS in meer dan 200 landen via het Allianz Group netwerk en partners. Met meer dan 4,400 werknemers, biedt AGCS verzekeringsoplossingen voor meer dan de helft van alle Fortune Global 500 ondernemingen met een jaarlijks premievolume van € 8.2 miljard wereldwijd.

AGCS heeft een AA status van Standard & Poor’s en een A+ status van A.M.Best.

Keep up to date on all news and insights from Allianz Commercial