Allianz Risk Barometer 2020: Voor het eerst staat cyber op 1e plaats wereldwijd

Persbericht | 14 Januari 2020 | Antwerp
  • Negende jaarlijkse enqûete over bedrijfrisico trekt record aantal deelnemers aan: meer dan 2700 experts uit meer dan 100 landen
  • Cyber incidenten worden steeds meer verwoestend en kosten handen vol geld.  Ze resulteren dikwijls in rechtszaken en vervolging na het incident
  • Cyberincidenten en bedrijfsschade blijven grootste bedreigingen voor Belgische bedrijven
  • Bedrijfsschade staat op de 2e plaats maar blijft een grote uitdagingen door digitalisatie en politieke onrust
  • Klimaatveranderingen op hoogste plaats ooit.  Bedrijven maken zich vooral zorgen over materiële schade door extreme weersomstandigheden maar zijn ook bang voor kritiek van de consument en toenemende regelgeving en bijhorende vervolging
Voor het eerst staat cyber incidenten (39%)  wereldwijd op de eerste plaats als grootste bedrijfsrisico in de negende  Allianz Risk Barometer 2020Bedrijfsschade (BI) staat op een tweede plaats (37%).  Aanpassingen in voorschriften en wetgeving (#3 met 37%) en klimaatveranderingen (#7 met 17%) zijn de grootste stijgers dit jaar. De jaarlijkse enquête over wereldwijde bedrijfsrisico's van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) omvat de standpunten van meer dan 2718 experts (recordaantal) uit meer dan 100 landen, waaronder CEO's, risk managers, makelaars en verzekeringsdeskundigen.
“Het is niet verwonderlijk dat cyberincidenten en bedrijfsschade de grootste bedreigingen blijven voor Belgische bedrijven. Veranderingen in wet- en regelgeving komen voor het eerst in de top 10 binnen in België en is meteen goed voor een 3e plaats.  Handelsoorlogen, economische sancties, protectionisme en onzekerheid over de Brexit zorgen voor grote bezorgdheid bij Belgische bedrijven, " zegt Patrick Thiels, CEO bij AGCS België en de Mediterraanse regio.
- Joachim Müller, globale CEO bij AGCS

Cyber incidenten zijn niet alleen wereldwijd het grootste risico, in landen zoals België en Frankrijk staat het steevast in de top 3.  Bedrijven staan voor de grote uitdaging van steeds grotere en duurdere datalekken, een toename van ransomware en spoofing-incidenten en het vooruitzicht van boetes rond inbreuken op de privacywetgeving of rechtszaken na elk incident. 

“Vijf jaar geleden vroeg men €10.000 bij een ransomware eis, nu ligt die eis rond de miljoenen,” zegt Marek Stanislawski, Deputy Global Head of Cyber, AGCS.

Na 7 jaar aan de top zakt bedrijfsschade naar de 2e positie.  Hoewel de trend naar grotere en meer complexe bedrijfsschades als een paal boven water blijft staan.

 Aanpassingen in voorschriften en regelgeving staat dit jaar op de derde plaats, 1 plaats hoger dan 2019.  

“Handelsbeleid wordt gewoon een ander politiek instrument voor veel verschillende beleidsdoelen, zoals economische diplomatie, geopolitieke invloed of milieubeleid”, legt Ludovic Subran, Chief Economist bij Allianz uit.

Klimaatveranderingen stijgt naar zijn hoogste positie ooit als zevende  in de Allianz Risk Barometer en staat nu al in de top 3 van bedrijfsrisico's voor de regio Azië/Oceanië, aangedreven door experts op het gebied van risicobeheer in landen en gebieden zoals Australië, Hong Kong, India en Indonesië.

 

The Allianz Risk Barometer is our annual report identifying the top corporate risks for the next 12 months and beyond, based on the insight of more than 2,700 risk management experts from over 102 countries and territories.

Keep up to date on all news and insights from Allianz Commercial

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) is een toonaangevende, wereldwijde corporate verzekeringsmaatschappij en een belangrijke bedrijfseenheid binnen de Allianz Group. AGCS biedt risk consultancy, Property-Casualty verzekeringsoplossingen en alternatieve risk transfer voor een breed spectrum van commerciële, zakelijke en specialty risico's in 12 specifieke bedrijfstakken.

Onze klanten zijn zo divers als het bedrijfsleven kan zijn, van Fortune Global 500-bedrijven tot kleine bedrijven en particulieren. Onder hen bevinden zich 's werelds grootste merken, technologiebedrijven en de internationale lucht- en scheepvaartindustrie, maar ook wijnhuizen, satellietoperators of Hollywood acteurs. Ze kijken naar AGCS voor efficiënte oplossingen voor hun grootste en meest complexe risico's in een dynamische, multinationale bedrijfsomgeving en hebben vertrouwen in een uitstekende ervaring met betrekking tot onze schade afhandeling.

We streven ernaar om voortdurend het beste te leveren aan onze klanten via ons wereldwijde netwerk van ongeveer 4.400 medewerkers van meer dan 70 nationaliteiten in 33 landen over de hele wereld. Als een van de grootste Property-Casualty bedrijfseenheden van de Allianz Group, worden we ondersteund door sterke en stabiele financiële ratings en een wereldwijd netwerk in meer dan 200 landen en gebieden. In 2018 genereerde AGCS een totale bruto premie van € 8,2 miljard wereldwijd.